pierwsze dania 22.01.2022

zupa ze szparagów

50 min
4 porcje
Zupa ze szparagów
George Dolgikh, stock.adobe.com
0

Jeśli nadal rzadko kupujesz szparagi, ponieważ nie wiesz, jak je ugotować – dzielę się świetną opcją. Taka zupa puree nieco przypomina coś pomiędzy cebulą a fasolą. Łatwiej jest spróbować raz, niż wyjaśnić słowami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj ziemniaki i łodygi szparagów, a ogony szparagów odłóż na bok.

Zagotuj wodę i gotuj szczyty szparagów przez 2-3 minuty.

Pokrój szalotkę i smaż na złoty kolor na oliwie z oliwek.

Dodaj ziemniaki i łodygi szparagów i smaż przez 7-8 minut.

Wlej białe wino i pozwól mu odparować.

Dodaj bulion i gotuj zupę przez 15 minut po ugotowaniu na średnim ogniu.

Dodaj wierzchołki szparagów, gotuj przez kolejne 5 minut i zmiksuj zupę blenderem.

Wlej ciepłą śmietanę i dopraw do smaku.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy