przekąski 22.01.2022

marynowane grzyby miodowe

40 min
4 porcje
Marynowane grzyby miodowe
Kraftstudio, stock.adobe.com
0

Specyfika marynowania grzybów leśnych różni się nieco od przygotowania pieczarek. Chcę podzielić się z wami przepisem na piękne domowe grzyby miodowe. Odpowiednio uzupełnią rodzinny obiad, świąteczny stół lub Przyjazny piknik.

Składniki

  • grzyby miodowe - 2.5 kg
  • woda (do marynaty) – 1 L
  • sól - 2 art.
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ocet (9%) – 3 art.
  • czarny pieprz - 4 groszek
  • liść laurowy - 2 kawałki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść grzyby miodowe i zalej zimną wodą przez pół godziny. Wrzuć je do durszlaka i pozostaw do wyschnięcia.

Zagotuj więcej wody i zanurz w niej grzyby na 5 minut.

Oddzielnie zagotuj wodę do marynaty i dodaj do niej liść laurowy, ziarna pieprzu, cukier i sól.

Gotuj przez kilka minut, zalej grzyby marynatą i gotuj pod pokrywką przez kolejne 10 minut.

Ułóż grzyby w słoikach, wlej ocet i pozostaw na co najmniej kilka dni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy